Friday, August 20, 2010

aku xperlukan asisstant mcmni!

ok mase rehat adalah masa untuk update blog
kite mulekan dengan cerita yg da masuk minggu ke2 mengganggu emosi aku

aku rase aku xperlukan assistant kalau xmembantu,aku rase aku lagi baik buat semua kerja sendirik. baik dari hal par,perkeranian,juruteknik sehinggalah pengurusan.erti kate lain baik dr segi nk order air untuk meeting,pasang projektor,buat memo,rekod surat dalam fail,photostat dan sehinggala mesyuarat dan perancangan unit.

aku rase aku xperlukan orang yg tak respek ketua.dtg lambat dari ketua.walaupun bujang,menaiki motor sendiri.bg aku lewat sdkit sekali sekale can consider tp kalo WAJIB lewat dan kedatangan semakin hari semakin lewat is too much.walaupun aku dah antar emel teguran masih lg tiada perubahan.masih lagi buat muke selamba walaupun meja sebelah aku je.setiap kali datang lampu bilik it aku yang buka.dan pernah aku tanye.lmbt lg?dengan selamba angkat kening.Itu belum ckp lagi hal EL.

aku rase aku xperlukan pembantu yang setiap kali bagi kerja xpernah foloup.xpernah report progress walopon da bnyk kali dpt emel teguran supaya folup tugasan.setiap teguran seolah2 tidak memberi kesan.aku xperlukan pembantu yg buat kerja separuh jalan sudahnye mengharapkan aku betolkan kerja dia.buat memo tapi buat suam-suam kuku.pastuh aku kene rework balik dr awal.buat tugasan teknikal tinggalkan separuh jalan nt staf panggil aku tanye ni knape,boleh tutop ke bla,bla.akula yang nt akan kene sambung kerja die.die ntah ke mane.kalo bukan bulan puasa kofemla merokok.tp bulan ni xpuasa tapi masih lg jugak selalu bile petang takde kt kerusi taktauh p mane.x inform ketua.walaupun ketua sebelah meja.

aku rase aku xperlukan pembantu yang suke buat keputusan sendiri tanpa merujuk ketua.contohnya beli brg ict pastuh bagi pada staff tanpa mengikut justifikasi kelayakan untuk die dapat brg tuh.die punye prinsip ' rileks sudah' tuh mmg die apply dalam kerja seharian.dengan rilek je dia bg.mmg rileks sgt die.sampaikan ade meeting unit die xdek buat pape pon untuk bantu ketua.dari memo,agenda,projektor,laptop sume ketua buat walaupun die sedia maklum puko2 ade meeting projektor ketua juga yang perlu cari,angkat dan pasang.ok.aku boleh bayangkan bile perut aku memboyot aku masih lagi perlu angkat brg2 sbb aku mmg xdek asisstant pon sebenarnya.

aku rase aku xperlukan asistant yang rileks sgt sampai bile tadek kerja ( sebenarnya kerja sentiasa ada ) boleh borak2 pasal mcm2 dgn member sbelah meja aku mcm aku xwujud.aku rase aku xperlukan asistant yang bile diberi tugasan jawab maklumbalas boleh siapkan hanya dalam masa sbulan lebih.itupun setelelah diingatkan berkali2.aku xperlukan asistant yang xpernah nk membantu ketua erti kate lain xpernah membantu memberi sumbangan kepada unit.contohnya network slow aku blok farmvile dan utube.bile staff tanye die ckp cik wani blok.bukanye die nk ckp unit it harus blok sbb network sgt slow.die tunding jari pd aku seolah2 tindakan tuh akula yg buat dan xkene mengena dgn dia.nk mengharap bantu aku jwb dlm meeting bile disoal mmg jauh tinggal harapanla.

aku rase aku xperlukan asistant yang terlalu muda yang tadek pengalaman dan dipilih kerja sbb pernah praktikal dan baik dgn geng2 seangkatanye kt sini.kesanya bila dia masuk die dah xkesah xpernah punch card sbb dah biase.xkesah ketua ade ke tadek geng2 die org lame bole saje p merokok ke ape.aku rase aku xperlukan pembantu yang bile nk cuti msg hp aku "saya cuti harini" seolah-olah aku pembantu dia. malah die boleh emel pd aku "untuk tindakan selanjutnya".xpernah lagi pembantu bg arahan pada ketua untuk bertindak.ade lagi menarik oleh kerana aku diam die bertanye kerja melalui emel. " puan, ade pape bole sy buat untuk mesyuarat?' walaupun ini unit IT aku xrase relevannya bercakap dengan ketua melalui emel. ikotkan napsu aku nk je jwb ko takde mulut ke nk ckp?.hurm.aku rase terlalu banyak sangat untuk die belajar tapi sebenarnya die xbelajar walaupun telah diajar.malah die xkesah pon smgu ini aku takde bg tugasan.rasenye pada die tiada kerja adalah satu perkara biasa walapun ketua kt sebelah meja bnyk kerja.

mmg betol prinsip yang die pegang rileks sudah sangat-sangat diaplikasikan dalam kehidupan.sehingga ke cerita ini ditulis aku berpegang selagi dia bahagia takde kerja selagi itu aku akan buat semua kerja unit aku.tapi maaf skor penilaian prestasi die x ke mane.pd aku aku bukanla cerewet sgt.aku bukanla mcm ketua2 kt luar sane.tp agaknye sbb aku nmpk rileks je so die rase rileks sudah.aku salu je denga bos pompuan cerewet.tp aku rase aku dah bnyk sgt menerima ke'lembapan dia smpai die ximprove.

dekat ofis aku ni asistant rata2 lelaki.oficer rata2 perempuan.yg perempuan selalu bermasalah untuk divide tugasan sbb asistant akan lmbt2kan.sudahnye masing2 buat sendirik.ade jugak ketua2 unit yg da fedup dgn asistant masing2 shingge dah xdek perasaan nk bg kerja,nk berkomunikasi dsb.so skgni aku rase.akula salah seorang.dah xtauh mcmmane nk rase bile ade asistant kt sebelah yang tadek perasaan buat salah dan buat bodoh.setiap kali bagi arahan baru buat.pastuh separuh jalan.pastuh xcatat.pastuh lupe.hilang.kalo xbg arahan langsung xgerak.langsung xleh pikir ape harus die buat.kene ketuk baru gerak.sikit.sikit.kalo suroh A.A jela.bile berlaku situasi AB.dah xtauh nk buat ape.langsung xkreatif.

sabar jelah aku.sabar.sabar.ikut hati aku nk sound je.aku ingt lg waktu ketua aku soh pilih asistant.aku mmg xpilih die.sbb borang die,die tulis sepatah.sepatah.dari situh dah tauh dah hasil kerja die.aku pilih olen yang siap taip lg.sgt kemasla bg aku.dan die bnyk tulis experience die.result pon lg tinggi.tp sudahnye die dpt sbb ade konco2.kononye nk pilih lelaki sbb senang bile kerja berat die buat,tp same je.kerja2 laki pong still aku buat.kcuali bile disuruh.nk harapkan sukarela paham-paham sendiri sampai kiamat.akhirnya yang menaggungnye aku.dan skg.aku dah tadek cara dah.aku rase aku dah mls.aku buat jela sume kerja.org ckp kalo ankbuah terok sbb ketua xtauh jage.balik2 patah pd aku.dah mls pikir.tp sakithati memandang,kesimpulanya.aku xperlukan pembantu kalo mcmni.

ketua aku sendri pernah komplen pd aku.kalo bg die buat surat kofem sume kene rework.dan bile soh buat pembetulan kalo ketua tulis ayam, ayamla die tulis,walaupun ayam xsesuai dalam ayat tuh.die xkan jupe ketua balik mintak kofemkan,xkan pikir sndrik ape ayat yg sesuai.even kalo staff mntk buatkan kerja teknikal.ade je die missing.sentiasa nk kene foloup.sbb xpernah catat ape org soh.tahla.kalo aku xthn aku rase aku rujuk je ahli AKRAB untuk sesi kaunselingkan die pasal etika kerja.aku tauh aku tulis cmni pon takan ade pape berubah.tengokla.bile aku cuti bersalin nt porak porandala unit aku.aku better say unit aku.sbb die pd aku xmerasa ni unit die.even kalo ak nk plan 4 samting.kalo aku mtak pendapt die srupe mcm xperlu mintak.mane yg ade yg tuh jela.so,kesimpulannya.aku xperlukan pembantu mcmni.sekian.

3 comments:

diana cd said...

haha! mecok tehh...aku ingtkan bos blh duk rilek...rupenye bos yg siapkan sume keje...haha!
rupe2nye mmg btol la staff gov duk rilek...sbb bos ye wt kije ye..SABAR! ade bos perkulikan org bwh cm aku...ade org bwh yg perkulikan bos cm mu...dua2 same...jd, SABAR lg..huhu..

hawadamQASEH said...

lame doh dok mecok.lepas mecok baru lega.

encik azuwan said...

ko hack je komputer die.kihkihkih.